Bio Tárkony (morzsolt) Kiszerelés: 20 gramm/tasak Az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is használták. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres. Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. Morzsolva, válogatva, kíméletesen szárítva vegyszermentes kertemből.
100 % liofilizált (fagyasztva szárított) fűszernövényeből (fertei zeller), parajdi sóból készült fűszersó adalékmentes, vegán, vega, paleo
Fűszersó fokhagymás 40 gr 100 % fagyasztva szárított hazai fokhagymából és parajdi sóból készült fűszersó, amely adalékmentes, vegán, vega, paleo Biztosan hallottál már a fagyasztva szárított gyümölcsökről, zöldségekről, fűszerkről. De vajon, mi is ez a fagyasztva szárítás, azaz a liofilizálás? Ez egy olyan tartósítási eljárás, amelynek során az anyagokat dehidratálják (megfosztják a víztől) fagyasztással, én -43 Celsius-fokig hűtöm a gépben. A következő lépés a szublimációs szárítás, amely az élelmiszerben lévő víz több mint 90%-át eltávolítja! Végül az élelmiszer utószárításon megy keresztül, amely eltávolítja a maradék vízmolekulákat. A fagyasztva szárított késztermék víztartalma nagyon alacsony - 1 és 1,5% között van. A termék nem veszít színéből, ízéből és tápértékéből! Ráadásul ez az eljárás kiküszöböli a legtöbb mikrobiológiai szennyeződést (a víz hiánya lehetetlenné teszi a baktériumok túlélését), és lehetővé teszi a hosszú távú tárolást. Mindezt az élelmiszer súlyának és méreteinek csökkentésére használják. A fagyasztva szárított termék akár tízszer könnyebb is lehet eredeti súlyánál. Miért jó a liofilizálás? - Liofilizált termékek tulajdonságai A fagyasztva szárításnál semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így kizárólag a víz kerül kivonásra az alapanyagból, de a vízben oldott anyagok a termékben maradnak. A termék szövet és sejtkárosodás nélkül fog kiszáradni. Ez az a tulajdonság, ami miatt a legmagasabb minőséget képviseli a szárított termékek közül. Az alacsony hőmérsékleten való szárítás miatt megmarad a termék fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma, de nem veszít se ízéből, se színéből és illatából sem a liofilizált termék. Ha rövid időn belül újra vizet kap, visszanyeri régi formáját. Hogyan készítem? Vásároltam egy liofizáló gépet s ezzel tartósítom a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket. Korábbi tanulmányaim során ismerkedtem meg ezzel a tartósítási módszerrel - kertészmérnökként végeztem a Kertészeti Főiskolán Kecskeméten. Nagyon szerettem volna a tartósítás ezen módját kipróbálni és alkalmazni. Rajongok ezekért a termékekért! Nem csak enni, de készítésük is örömet jelent. A LIOFILIZÁLÁS TÖRTÉNETE Eredetileg ezt az ételkészítési módszert csak az űrhajósok számára tartották fenn. Az 1950-es években az amerikai kormány megbízást adott könnyű és tápanyagokban gazdag élelmiszerek előállítására az űrhajósok és katonák számára. Ma már mindenki élvezheti a fagyasztva szárított élelmiszerek előnyeit. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy mennyiségű élelmiszert kell cipelnünk, de szeretnénk elkerülni a túlzott súlyt. A hegymászók és a túrázok rajonganak az ilyen termékekért! Szinte bármilyen termék alávethető ennek a folyamatnak - a szilárdtól a folyékony élelmiszerekig. A fagyasztva szárított gyümölcsök, zöldségek, gombák, húsok és akár egész ételek a legnépszerűbbek.
100 % fagyasztva szárított medvehagymából és parajdi sóból készült fűszersó, amely adalékmentes, vegán, vega, paleo Biztosan hallottál már a fagyasztva szárított gyümölcsökről, zöldségekről, fűszerkről. De vajon, mi is ez a fagyasztva szárítás, azaz a liofilizálás? Ez egy olyan tartósítási eljárás, amelynek során az anyagokat dehidratálják (megfosztják a víztől) fagyasztással, én -43 Celsius-fokig hűtöm a gépben. A következő lépés a szublimációs szárítás, amely az élelmiszerben lévő víz több mint 90%-át eltávolítja! Végül az élelmiszer utószárításon megy keresztül, amely eltávolítja a maradék vízmolekulákat. A fagyasztva szárított késztermék víztartalma nagyon alacsony - 1 és 1,5% között van. A termék nem veszít színéből, ízéből és tápértékéből! Ráadásul ez az eljárás kiküszöböli a legtöbb mikrobiológiai szennyeződést (a víz hiánya lehetetlenné teszi a baktériumok túlélését), és lehetővé teszi a hosszú távú tárolást. Mindezt az élelmiszer súlyának és méreteinek csökkentésére használják. A fagyasztva szárított termék akár tízszer könnyebb is lehet eredeti súlyánál. Miért jó a liofilizálás? - Liofilizált termékek tulajdonságai A fagyasztva szárításnál semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így kizárólag a víz kerül kivonásra az alapanyagból, de a vízben oldott anyagok a termékben maradnak. A termék szövet és sejtkárosodás nélkül fog kiszáradni. Ez az a tulajdonság, ami miatt a legmagasabb minőséget képviseli a szárított termékek közül. Az alacsony hőmérsékleten való szárítás miatt megmarad a termék fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma, de nem veszít se ízéből, se színéből és illatából sem a liofilizált termék. Ha rövid időn belül újra vizet kap, visszanyeri régi formáját. Hogyan készítem? Vásároltam egy liofizáló gépet s ezzel tartósítom a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket. Korábbi tanulmányaim során ismerkedtem meg ezzel a tartósítási módszerrel - kertészmérnökként végeztem a Kertészeti Főiskolán Kecskeméten. Nagyon szerettem volna a tartósítás ezen módját kipróbálni és alkalmazni. Rajongok ezekért a termékekért! Nem csak enni, de készítésük is örömet jelent. A LIOFILIZÁLÁS TÖRTÉNETE Eredetileg ezt az ételkészítési módszert csak az űrhajósok számára tartották fenn. Az 1950-es években az amerikai kormány megbízást adott könnyű és tápanyagokban gazdag élelmiszerek előállítására az űrhajósok és katonák számára. Ma már mindenki élvezheti a fagyasztva szárított élelmiszerek előnyeit. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy mennyiségű élelmiszert kell cipelnünk, de szeretnénk elkerülni a túlzott súlyt. A hegymászók és a túrázok rajonganak az ilyen termékekért! Szinte bármilyen termék alávethető ennek a folyamatnak - a szilárdtól a folyékony élelmiszerekig. A fagyasztva szárított gyümölcsök, zöldségek, gombák, húsok és akár egész ételek a legnépszerűbbek.
Narancs Cukor kandírozott narancshéjjal Kiszerelés: 200 gr/üveg Ennek a készítménynek erős, fűszeres íze van, finom muskotályos jegyekkel, napsütötte lédus narancs illattal. Ez az intenzív narancsos íz finomítja a süteményeket, krémeket, fagylaltokat és parfé-készítményeket, de a vad-, hús- és baromfi-ételeket vagy a vöröskáposztát is. Akár koktélokhoz, limonádéhoz is használhatjuk. Összetevők: kezeletlen narancshéj kandírozva, cukor.
Provance Fűszerkeverék a Zalka Major Portájáról. Kertem fűszer-, és gyógynövényeinek legjavát válogattam össze ebbe a fűszerkeverekbe, melyek az utaktól távol, erdővel határolt kertemben teremnek. Összetevők: Rozmaring, Bazsalikom, Majoranna, Oregánó, Petrezselyem, Levendula, Kakukkfű, és egy csipet Édeskömény. Kiszerelés: 10 gramm/ tasak
Fűszernövény, gyógynövény, illatnövény. A hús, a sajt, a levesek, a mártások ízesítésére használjuk
A vöröshagymára jellemző, ám sokkal "szelídebb" illatával , ízével különféle levesek, mártások, krémek közkedvelt ízesítője. Íze egyszerre emlékeztet a hagymára és a fokhagymára, de sokkal kevésbé tolakodó, ezért is igazi ínyencség! Főként hengeres, hosszúkás leveleit fogyasztjuk. Nyersen megedve sem hagy erős ízt,szagot a szájban!!! Fogyasztási tippem: Feldarabolom és belekeverem a vajkrémbe vagy megszórom vele a salátákat, rántottát. Baktérium ölő hatású szájban, garatban, gyomorban, belekben. 9cm-es cserépben.
Frissen szedett metélőhagyma. A vöröshagymára jellemző, ám sokkal "szelídebb" illatával , ízével különféle levesek, mártások, krémek közkedvelt ízesítője. Íze egyszerre emlékeztet a hagymára és a fokhagymára, de sokkal kevésbé tolakodó, ezért is igazi ínyencség! Főként hengeres, hosszúkás leveleit fogyasztjuk. Nyersen megedve sem hagy erős ízt,szagot a szájban!!! Fogyasztási tippem: Feldarabolom és belekeverem a vajkrémbe vagy megszórom vele a salátákat, rántottát. Baktérium ölő hatású szájban, garatban, gyomorban, belekben.
Szárított zöldésgmix 120 g Tartósítószer mentes ételízesítő, mely levesekbe, mártáshoz, sült húsra, szószokba, kenyérre szórva fogysztható. Összetevők: sárgarépa, fehérrépa, zeller, petrezselyemzöld, paszternák,vöröshagyma,só Vegyszermentes saját zöldségekből. Próbáld ki már ma, és tedd még egészségesebbé étkezésedet! ?
Klasszikus magyar lecsó – újragondolva! Az alapanyagokat gondosan megfőzzük, összeturmixoljuk, majd kockaformában liofilizáljuk. A fagyasztva szárításnak köszönhetően a karakteres ízek megmaradnak, a kockák pedig hosszan eltarthatóak – természetesen adalékanyagok nélkül. Felhasználási javaslatok: krémlevesek tetejére, morzsolva salátaöntetekbe, dresszingekbe vajas/zsíros kenyérre szórva, porítva levesek, pörköltek, főzelékek ízesítésére vagy akár önmagában is nassolnivalóként, intenzív íze miatt. Összetevők: paprika, paradicsom, hagyma, zsír, szalonna, fűszerek. Tárolás: száraz, hűvös helyen, fénytől védve. Kiszerelés: 1 üvegben 10 db kocka, ~17g Ez nem porleves, nem zacskós gyorsétel – ez a lecsó lelke, víz nélkül! A magyar konyha karaktere ott lapul minden egyes kis kockában!