Natúr gomolya sajt füstölve. Minden guriga egyenként kézzel készül ezért változó a súlya.
A Garibaldi intenzív, erős aromájával igazi sajt különlegességnek számít, amely kiválóan illik az édes karakterű italokhoz. Alapanyaga teljes, pasztörizált tehéntej, és az ízének karakteressége attól függ, hogy 2 vagy 3 hónapig érleljük. Minél tovább tart az érlelés, annál erősebb, lesz az illata és az aromája. A sajtot penicillin gombák (Penicillium roqueforti) teszik kékesen márványozottá. A közepesen kék penészes, nagyon krémes és könnyen kenhető sajtot, erős, ehetetlen kérge óvja meg a külvilágtól. A felvágott sajtokban sokszor megfigyelhető szabályos csíkok a pikírozás, a sajt szurkálásának nyomai, amivel a levegőt juttatjuk a sajtba, hogy a penészgombák minél nagyobb felületen szétterjedhessenek és elvégezhessék a munkájukat. Garibaldit mint ahogy a neve is utal rá nem titkoltan az olasz gorgonzola ihlete.
Sajtunk rokonságot mutat a többi fehér, sós lében érlelt sajttal mint a görög Feta, a román Telemea, a török Beyaz peynir, a bolgár Sirene és a szerb Sir sajt. A Fetánál azonban kevésbé krémes, de nem reszelhető ellentétben Telemeatól , kevésebbé fényes, enyhén só. A konyhában használhatjuk sokféle képen: lehet vele tölteni, rakhatunk vele zöldségeket, húsos ételeket, salátába keverhetjük. Lehet olívaolajban pácolni, rá lehet grillezni zöldségekre, tölteni lehet vele különböző palacsintákat, lángosokat.
A sajt magas olvadáspontja miatt jól grillezhető, kérge szépen karamellizálódik, megbarnul anélkül, hogy a sajt szétfolyna, nem nyikorog a fogunk alatt. Illik hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs, sült húsok is. Téglatest alakú, sós, egy csomagban 2 db kb 0.2 kg
Nagyon enyhe ízű, nagy viszkozitású és minimális utósavanyodású joghurtokat készítünk. Szamócás, áfonyás, edei gyümölcsös, sárgabarackos, meggyes, málnás ízben valamint natúr joghurtként is. A joghurt össze van habarva a lekvárral.
Tradicionális eljárással készülő igazi házi tejföl. Krémes állagú, magas zsírtartalmú (legalább 25%-os zsírtartalom), telt ízű.
Hazánkban legelterjedtebb túró fajta, igazi hungarikum. Más néven Rögös túró, Tehén túró, Savanyú túró vagy csak egyszerűen Túró. A tejet állni hagyjuk, megalszik, majd az aludttej kimelegítésével egy hófehér színű, rögös állományú túrót kapunk. Kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Használható sósan túrós tésztához vagy édesen süteményekhez palacsintához is.
Lillahagymával, fokhagymával és snidlinggel ízesített gomolya sajt. Minden darab egyenként kézzel készül ezért változó súlyú.
Az író a vajkészítés során keletkező melléktermék, a savanyú tejszín köpülés után megmaradt tejszerű folyadék. Az íróval készült tészta sokkal lágyabb lesz, savanykás ízétől nem kell tartani, sütőporral keverve elveszti jellegzetes aromáját. Használhatjuk palacsintatésztához, muffin, piskóta vagy húsnak készült bundában is. Vannak országok, ahol az írót italként is fogyasztják, mivel nagyon egészséges, tápanyagban és vitaminban gazdag. Az író bőséges protein- és kalciumforrás, rendszeres fogyasztása segít egészségesen tartani a fogakat, akadályozza a csontritkulás kialakulását. Az író egészség megőrzés szempontjából is fontos élelmiszer.
Isonzó pasztőrözött teljes tehéntejből készült, 2 - 3 hónapig érlelt, félkemény sajt. Kérge sima, egyenletes, a sajt színe elefántcsont sárga, állaga kemény, sajttésztája zárt. Aromás, ízű ami az érés előrehaladtával majd erősödik fog. A konyhában sokoldalúan felhasználható, mind előételként, mind pedig főfogáskén, jól reszelhető és vágható. Az olasz montasio ihlette, de valójában ízig vérig kriskó sajt.
Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán. Ízesítések: Borsos - borsikafüves: No comment Csípős: Középerős jalapeno paprikát használunk ehhez a sajthoz, hogy tényleg csípős legyen. Köszönet a Eva's chililandnak érte. Diós - bazsalikomos: Hogy fokozzuk az élvezeteket a diót tökmag olajon megpiritjuk készítéskor bazsalikom kerül mellé. Fokhagymás: Friss fokhagymát használunk ehhez a sajthoz, hogy tényleg finom legyen. Fokhagyma természetes magyar termelőktől érkezik. Köményes: Egész és örölt köménymagot használunk ehhez a sajthoz, hogy tényleg finom legyen. Kapi fűszeres: Készítésénél következő szárított zöldfűszereket hasznljuk: borsikafű, kakukkfű, szurokfű, levendula, rozmaring. Rábca fűszerkeverék: Öszetevői bors, pirospaprika, fokhagyma, gyömbér