Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán.
Az ismert és kedvelt Kapista sajtunk borsos vákltozata. Négy féle színes bors harmonizál a érlelt sajt ízével. Fűszeres fehér borok mellé ajánljuk.
Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán. Középerős jalapeno paprikát használunk ehhez a sajthoz, hogy tényleg csípős legyen. Köszönet a Eva's chililandnak érte.
Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán. Hogy fokozzuk az élvezeteket a diót tökmag olajon megpiritjuk készítéskor bazsalikom kerül mellé.
Sajtkészítés során vissza marad tápanyagokban gazdag savót felmelegítik, a savóban maradt egyszerű fehérjék pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a orda vagy édes túró. Állaga lágyabb, krémesebb mint a tehéntejből készült túróé, íze édeskés. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Jellemzően édesen, tésztatöltelékekbe, , süteményekbe használjuk fel. De helyettesítheti az olasz konyhából ismert Ricottát. Erdélyben kedvelt étel az ordás palacsinta, amikor az ordát, apróra vágott kaporral és cukorral összekeverik, és ezzel töltik meg a palacsint
Rábcakapin az 1920-as évek elején a gazdák tejszövetkezetet alapítottak. Néhány év múlva pedig sajtgyárat létesített a Fővárosi Tejüzem Rt. Eitler Alajos svájci származású sajtmester irányításával működött az üzem. Az egykori Rábckapi sajtmesterről neveztük el a raclette tipusú sajtunkat. A legenda szerint a 18 században
A kapi hófehér tehéntejből készült lágy sajt, fehér penész bevonattal. A készítés során az előérlelt, hőkezelt tejet beoltják, a felaprított alvadékot formákba merik, majd a savó lecsepegtetése után a felületét leszárítják. Langyos, nedves érlelőben 1 héten belül kifejlődik a nemes penész (pl. penicillium candidum) a sajtokon. A kialakult hófehér nemes penészréteg, pihésen vonja be a sajt felületét. Ezután következik a hideg érlelés 2- 3 -4 hétig. Így állaguk lágy lesz, mely az idő előrehaladtával mind krémesebbé válik. Túlérett állapotukban egészen folyósak is lehetnek. A tökéletes ízhatást akkor érhetjük el, ha fogyasztás előtt legalább 30 percig szobahőmérsékleten tároljuk.
Natúr füstölt sajt készítés e kor egy félkemény sajt technológiát alkalmazunk. Kb 2-3 hét érlelés után gőzölt bükkfa fűrészporral füstöljük. Ezután egy rugalmas állományú , szép rög lyukakkal rendelkező reszelhető sajt kapunk, melyet borokhoz vagy önállóan is fogyaszthatunk.
Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán. Friss fokhagymát használunk ehhez a sajthoz, hogy tényleg finom legyen. Fokhagyma természetes magyar származású.
Friss sajtok vagy gomolyák: Friss sajtok, legegyszerűbb sajtok egyike, a friss tejet, beoltjuk, felvágjuk, utó melegítjük - közben a savót eltávolítjuk - az így kapott sajttésztát sok féle fűszerrel vagy fűszer kombinációval ízesítjük.
Sajtunk rokonságot mutat a többi fehér, sós lében érlelt sajttal mint a görög Feta, a román Telemea, a török Beyaz peynir, a bolgár Sirene és a szerb Sir sajt. A Fetánál azonban kevésbé krémes, de nem reszelhető ellentétben Telemeatól , kevésebbé fényes, enyhén só. A konyhában használhatjuk sokféle képen: lehet vele tölteni, rakhatunk vele zöldségeket, húsos ételeket, salátába keverhetjük. Lehet olívaolajban pácolni, rá lehet grillezni zöldségekre, tölteni lehet vele különböző palacsintákat, lángosokat.