Az ostorkaka parenyica sajt hosszúra húzott zsinórjából készül. Szét lehet bontani „zsinórokra” emiatt főleg a gyerekek kedvence. De kiváló dekoráció hidegtálakon is. Csavart alakjában páros kolbászra emlékeztető sajt. Súly kb 100 g
Száraz vörös borban érlelt lágy tehén sajt. A sajtokat 65 °C-os kékfrankosba mártjuk többször, ezalatt a sajt kérget befogja a bor, utánozhatatlan színt és ízt adva a sajtnak. A vákuumos érlelés során kialakulnak a végleges ízek a sajtban kiegészítve a vörösbor adta jellegzetes zamattal. Sajtunk a kékfrankos termelői után kapta a nevét. Ugyanis soproni szőlősgazdákat hívják sokszor még ma is poncichternek. A kifejezés német Bohnenzüchter (babtermelő) szóból ered. Előttük is tisztelegve alkottuk meg ezt a sajtkülönlegeséget
Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán. Rábca fűszerkeverék: (bors, pirospaprika, fokhagyma, gyömbér)
Kecske ricotta. 200 g A ricottát sós és édes ételek készítésekor egyaránt felhasználhatjuk. Előételek szószok, raguk készítéséhez, sűrítéséhez, ízesítéséhez használható Lasagne, ravioli, tortellini töltelékébe kerülhet ricotta. Jó partnere a zöldségeknek, kevés sajttal, fűszerekkel megbolondítva önmagában is finom töltelék. Pizzafeltétnek is nagyon jó. Alacsony zsírtartalma miatt a diétázók is fogyaszthatják. A vitamin, kálcium és vas is található benne.
Szalag sajt vagy Parenyica teljes nyers tehéntejből kézműves technológiával készül formája csiga alakú, súly kb 15 dkg.
Hőkezelt tehéntejből készül, legalább 1 hónapos érlelésű félkemény, közepes zsírtartalmú, enyhe, kellemes ízű sajt. A gouda jellegét, nem csak a neve, hanem a sárga sajtbevonó is kihangsúlyoz.
Hagyományosan tejszínből készítjük a tejszínsajtot, oltó és megfelelő tejsavbaktériumok felhasználásával így "megvastagítva" az állagát. Zsírtartalma kb 30%, emiatt gazdagabb ízű krémes állagú kissé sóízű. Felhasználható önállóan krémsajtként de tudjuk ajánlani főzéshez francia tejfölként is.
Annak aki erősen szereti. Igazi kihívás. Klasszikus gyúrt sajt az alapja, de már nem a sajtról szól. Csak saját felelősségre fogyasztható!!