Üdezöld Bioporta vegyszermentes kertjében szedett friss, bordó bodzabogyók.
HŐKEZELÉSSEL FOGYASZTHATÓ!!!!
A nyers bogyók és más növényi részek (pl. levelek, kéreg) szambunigrin nevű glikozidot tartalmaznak, amely a szervezetben cianiddá alakul, és ez mérgezési tüneteket (hányás, hasmenés, fejfájás, szédülés) okozhat.
Hőkezeléssel (főzés, sütés) a mérgező anyag lebomlik, ezért a bogyókat lekvárként, szörpként, teában vagy süteményekben feldolgozva már biztonságosan lehet fogyasztani.
Tehát:
Igen, ehető, ha meg van főzve.
Nyersen nem ajánlott fogyasztani!
Szörp, lekvár, tea készülhet belőle. (a főzött bogyóból) .
A bodzabogyó (termés) gyógyhatásai:
Immunerősítő
Gazdag antioxidánsokban (antociánok, flavonoidok), amelyek segítenek a szervezet védekezőképességének növelésében.
Antivirális hatás
Kutatások szerint gátolhatja bizonyos vírusok (pl. influenza) szaporodását, ezért megfázás és influenza esetén ajánlott.