Sajtkészítés során vissza marad tápanyagokban gazdag savót felmelegítik, a savóban maradt egyszerű fehérjék pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez az orda vagy édes túró. Állaga lágyabb, krémesebb mint a tehéntejből készült túróé, íze édeskés. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Jellemzően édesen, tésztatöltelékekbe, , süteményekbe használjuk fel. De helyettesítheti az olasz konyhából ismert Ricottát. Erdélyben kedvelt étel az ordás palacsinta, amikor az ordát, apróra vágott kaporral és cukorral összekeverik, és ezzel töltik meg a palacsint
Nagyon enyhe ízű, nagy viszkozitású és minimális utósavanyodású joghurtokat készítünk. Szamócás, áfonyás, edei gyümölcsös, sárgabarackos, meggyes, málnás ízben valamint natúr joghurtként is. A joghurt össze van habarva a lekvárral.
Hazánkban legelterjedtebb túró fajta, igazi hungarikum. Más néven Rögös túró, Tehén túró, Savanyú túró vagy csak egyszerűen Túró. A tejet állni hagyjuk, megalszik, majd az aludttej kimelegítésével egy hófehér színű, rögös állományú túrót kapunk. Kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Használható sósan túrós tésztához vagy édesen süteményekhez palacsintához is.
Az író a vajkészítés során keletkező melléktermék, a savanyú tejszín köpülés után megmaradt tejszerű folyadék. Az íróval készült tészta sokkal lágyabb lesz, savanykás ízétől nem kell tartani, sütőporral keverve elveszti jellegzetes aromáját. Használhatjuk palacsintatésztához, muffin, piskóta vagy húsnak készült bundában is. Vannak országok, ahol az írót italként is fogyasztják, mivel nagyon egészséges, tápanyagban és vitaminban gazdag. Az író bőséges protein- és kalciumforrás, rendszeres fogyasztása segít egészségesen tartani a fogakat, akadályozza a csontritkulás kialakulását. Az író egészség megőrzés szempontjából is fontos élelmiszer.
A vaj tisztítása, derítése a népi gyakorlatban eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a vajat tartósítsák. A módszer folyamán azonban nem csak a vizet távolítjuk el a vajból, hanem a tejcukrot és tejfehérjét is, ezáltal nem csak az eltarthatóságát növeljük meg jelentősen, de a laktóz és tejfehérje érzékenyek is élvezhetik áldásos hatását és fantasztikus ízét, Indiában ghí, észak-afrikai, arab világban smen néven ismerik, nálunk pedig jászvajként. Nem kell hűtőben tartani, nem avasodik, jól lezárva a kamrában is sokáig tárolható, hivatalosan akár egy évig is Felhasználható sütéshez, főzéshez, gyógykenőcsök készítéséhez. Zsírtartalma 99,6%-os.
Nagyon enyhe ízű, nagy viszkozitású és minimális utósavanyodású joghurtokat készítünk. Szamócás, áfonyás, edei gyümölcsös, sárgabarackos, meggyes, málnás ízben valamint natúr joghurtként is.
Kellemes élesztős ízű, magas szén-dioxid termelésű kefírt készítünk teljes tejből pohárba alvasztva. 250g -os kiszerelésben
Mézes-meggyes kecske ívó joghurt Összetevők: kecsketej,joghurt kultúra,meggy,méz. 200 ml
Másik nevén görög joghurt, sűrű, krémes, pont annyira savanykás, amennyire kell, ráadásul nagyon gazdag fehérjében. Ami miatt alapvetően különbözik a hagyományos joghurttól, az a sűrűségben rejlik: a görög joghurt valójában nagyon krémes, nem túl folyékony. A görög joghurtot lecsepegtetik, eltávolítva ezzel a savót, ami miatt ez a készítmény sokkal sűrűbb, krémesebb állagú lesz, és kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét fog tartalmazni.
Az ordagolyó készítéséhez édes túrót, darált kekszet, kókuszreszeléket, citromlevet és egy kevés cukort használunk. Az összetevőket alaposan össze dolgozzuk. Ezt követően 100 grammos golyókat formázunk belőle, majd megforgatjuk kókuszreszelékbe. Így kapunk egy fehérjedús fitt "raffaello golyót". Édes szájú vásárlóinknak kedveskedünk vele.
A savó vagy tejsavó nem más, mint a sajtok gyártása után visszamaradó, kiválóan hasznosítható melléktermék. Már a régi görögök és rómaiak is ismerték és használták gyógyításra és szépítőszernek. Az elmúlt időkben azonban csak a tejipar hulladékává vált, pedig a benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatással vannak, hozzátartoznak a mai egészséges táplálkozáshoz. A tejsavó lehet édes és savanyú. Az édes tejsavó a sajtkészítés mellékterméke. A savanyú akkor keletkezik, amikor túrót készítik. Savanykás íze kellemes, hűsítő, frissítő hatású. Használhatjuk többek között kenyér vagy pizzatészta, illetve édes sütemények, üdítő italok feldúsítására készítéséhez is.