Kurucvér kék szőlőfajta , amelyet a kadarka és a muscat boushet fajták keresztezéséből Kuruc András nemesítette 1952 ben. Hozzánk a kertbe a 80 - s években került véletlenűl más fajtával együtt Viszonylag ritka fajta , kevés helyen terem Magyarországon ( elsősorban Baranya megyében )Magas színanyag tartalma miatt festőszőlőként más szőlőhőz keverrve borkészítésre használják . Magas cukorfoka ( 18 fok) és érdekes egyedi íze miatt érdemes megkóstolni , mint bármilyen más szőlőfajtát , és az ára is a jelenlegi gyümölcs árak mellett kedvező .( 1 gombóc fagyi = 600.ft ......)A szőlő A, B,C és K vitamint káliumot , szelént és folsavat tartalmaz, Elősegíti a vérképzést , szellemi és fizikai erőnlét fenntartását . Aki ezt a szőlőt termeszti 93 éves elmúlt , és mindig sokat fogyasztott belőle.A szőlő nem volt permetezve , sem tartósítóval lefújva , mível egyenesen a kertből leszedve szállítjuk nem 2000 km - ről csupán Győrújbarátról. Ellennáló szinte minden kártevővel szemben ezért nem kell permetezni , csupán a téli erős fagyok okzhatnak benne kárt Ja ! és a gyerekek ....már gyerekkorban rá kell szoktatni őket a minél több gyümölcs fogyasztására mert a fent leírt vitaminokat bízonyíthatóan tartalmazza a szőlő , de a fagyi összetételét nem ismerem , lehet jobb is így .