Az alap gomolya sajt aprítása, és forró sós vízben való olvasztása, után kapjuk meg ruganyos alaptésztát. Ezután tésztát gyúrjuk, formázzuk, ízesítjük végül feltekerjük hogy elnyerje jellegzetes formáját. Mindennek a tetejébe még meg is füstöljük termesztésen bükkfán. Rábca fűszerkeverék: (bors, pirospaprika, fokhagyma, gyömbér)
Az író a vajkészítés során kelletkező melléktermék, a savanyú tejszín köpülés után megmaradt tejszerű folyadék. Az íróval készült tészta sokkal lágyabb lesz, savanykás ízétől nem kell tartani, sütőporral keverve elveszti jellegzetes aromáját. Használhatjuk palacsintatésztához, muffin, piskóta vagy húsnak készült bundában is. Vannak országok, ahol az írót italként is fogyasztják, mivel nagyon egészséges, tápanyagban és vitaminban gazdag. Az író bőséges protein- és kalciumforrás, rendszeres fogyasztása segít egészségesen tartani a fogakat, akadályozza a csontritkulás kialakulását. Az író egészség megörzés szempontjábó is fontos élelmiszer.
Szalag sajt vagy Parenyica teljes nyers tehéntejből kézműves technológiával készül formája csiga alakú, súly kb 15 dkg.
Hőkezelt tehéntejből készül, legalább 1 hónapos érlelésű félkemény, közepes zsírtartalmú, enyhe, kellemes ízű sajt. A gouda jellegét, nem csak a neve, hanem a sárga sajtbevonó is kihangsúlyoz.
Hagyományosan tejszínből készítjük a tejszínsajtot, oltó és megfelelő tejsavbaktériumok felhasználásával így "megvastagítva" az állagát. Zsírtartalma kb 30%, emiatt gazdagabb ízű krémes állagú kissé sóízű. Felhasználható önállóan krémsajtként de tudjuk ajánlani főzéshez francia tejfölként is.
Annak aki erősen szereti. Igazi kihívás. Klasszikus gyúrt sajt az alapja, de már nem a sajtról szól. Csak saját felelősségre fogyasztható!!