Áfonya elixír epervelővel, fahéjjal, szegfűszeggel. Kiszerelés: 200 ml/ üveg Összetevők: bio áfonya, bio epervelő, almapálinka, fahéj, szegfűszeg. Vértisztító, agyélénkítő, memóriajavító hatással bírhat.
Kistermelői, kézműves áfonyalekvár 2023' Kókuszvirág cukorral édesítve. Kiszerelés: 195 gramm/üveg Összetevők: áfonya, kókuszvirág cukor, bio citrom frissen facsart leve, almapektin. Tartósítószer hozzáaadasa nélkül! Felbontás után tároljuk hűtőben.
Bazsalikom Pesto 100 gr Összetevők: extra szűz Bio olívaolaj, bazsalikom (kb. 40%), permezán sajt (Grana Padano), mandula, fokhagyma, petrezselyem, fenyőmag, só, citromlé. Miért fogyasszunk sok bazsalikomot? Azonban a bazsalikom nem csak mint aromás fűszernövény állja meg a helyét a konyhában, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyet közül a gyulladáscsökkentő omega-3 tartalma az egyik leglényegesebb. Kiemelkedő még a B-, valamint a C-vitamin, illetve a cink, kálcium, kálium és vas tartalma. Ennek okán harcol a vérszegénységgel, a krónikus fáradság leküzdésével, a magas vérnyomással, energetizál és jótékony hatással van az egészséges csontozat megtartására is. A bazsalikomot már a tradicionális kínai gyógyászatban is használták gyógynövényként fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt. Ezen kívül meggyorsítja a zsírok emésztését is, és csökkenti a puffadást. Bazsalikom elemi energia szinten erős tüzet gyújt ezért csökken a víz és a szél a testben. Elégnek. Testi szinten a nyákosságot gyorsan szünteti, illóolaja féregüző, a paraziták ellen az egyik legjobb. Emésztést javít, görcsoldó, idegnyugtató. Hogy használjuk fel? A 100% természetes bazsalikomos pesto jól illik tésztafélékhez, halételekhez, carpaccio-hoz, paradicsomos mozzarellához, de fogyaszthatjuk pirítóssal, vagy bármilyen frissensült kenyérfélével.
Erdei Pesto gyógynövényekkel, szőlőmagolajjal, mandulával, magnéziumos sóval ízesítve. Ízletes krém pirítósra, szendvicsre kenve, vagy tésztához adva➡️kész a tápláló ebéd, már csak egy kis parmezán sajt és pár kocka friss paradicsom hiányzik. Jó étvágyat! Igazi tavaszi immunbomba, hála: CSALÁN (Urtica dioica), hiszen az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkentheti, csökkentheti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. PIROS ÁRVACSALÁN (Lamium purpureum): Vizelethajtó, összehúzó, antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, izzasztó, méregtelenítő hatású. Felfázás esetén teaként vagy tinktúraként már az első jelek észlelésekor érdemes alkalmazni. Allergiás panaszokra teaként, tinktúraként vagy kapszulázva ugyanúgy jótékony lehet, mint a csalán. Az első tavaszi allergének megjelenése előtt érdemes elkezdeni használatát. Torokgyulladás esetén torokspray és gyógynövényes méz formájában is használható. A méz is segít elvenni a nem túl kellemes ízét és illatát. Így is jó allergiás panaszokra – teába keverve vagy önmagában. A piros árvacsalános mézet kenyérre, zabpehelyre, desszertekre is lehet csorgatni. Összehúzó és fertőtlenítő hatásának köszönhetően friss zúzott leveleivel vagy tömény teájával kisebb sérüléseket, horzsolásokat, rovarcsípéseket kezelhetünk. Gyógynövényes olaj és kenőcs is készülhet belőle. Erős menstruációs vérzésre belsőleg fogyasztva is hatásos lehet. Egyéb vérzések esetén is használható belsőleg, ám fontos tudni, hogy a belső vérzések mindig orvosi ellátást igényelnek. TYÚKHÚR(Stellaria media): Számos gyógyhatását is ismerjük: epe- és veseműködést segíthet a teája, kőoldó hatása is lehet. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkenthetik. Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatással bírhat. Kiváló zsíroldó tulajdonsága lehet, mely teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyasztó hatása is lehet. Csökkentheti a tejelválasztást. GYERMEKLÁNCFŰ (Pongyola pitypang) - (Taraxacum officinal) vizelethajtó és vértisztító, serkentheti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén is hatásos. SZŐLŐMAGOLAJ: Átfogó tanulmányok szerint az OPC kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, hatékonyan véd a káros szabad gyökök ellen, valamint gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, illetve vírusellenes tulajdonságokkal bír. A szőlőmag olaj sajátossága, hogy a legtöbb növényi olajhoz képest relatíve jól tűri a hőkezelést, ezért akár főzhetünk, süthetünk vele, anélkül, hogy az értékes összetevők lebomlanának, vagy karcinogén vegyületekké alakulnának. Az olaja antioxidáns vegyületei – mint a flavonoidok, a fenol procyanidin és a nagy mennyiségű linolénsav – védik az érrendszer rugalmasságát, óvják azt a károsodásokkal szemben, amely jótékonyan hat a magsavérnyomás betegségre. A szőlőmag olaj magas – az olíva olajhoz képest például kétszeres – E-vitamin tartalommal rendelkezik. Mindössze egy kanálnyi olajban kb. 4mg E-vitamin található, ami a felnőttek számára ajánlott napi vitaminbevitel egyharmada. Ez a vitamin erős antioxidáns, melynek fokozott hatása van az immunrendszer megfelelő működésére, véd a fertőzések, baktériumok ellen, valamint a rákos sejtek elpusztításában is szerepe van. Egyes tanulmányok szerint a szőlőmag olaj megakadályozhatja az Alzheimer kór kialakulását kísérleti patkányokban, mivel erős gyulladáscsökkentő és gátolja az agyban a betegség hatására megjelenő fehérjelerakódások, beta-amyloid plakkok kialakulását. Minden gyógynövény szigorúan válogatott, az erdő mélyéről gyűjtve, a kora déli órákban, amikor a nap ereje a legkoncentráltabban feltölti a növényeket. Fél órán belül feldolgozva, hogy a gyógyhatásuk a leginkább megmaradjon. Szeretettel, Nektek. Összetevők: turbolya, csalán, bazsalikom, piros árvacsalán, tyúkhúr, gyermekláncfű, mandula, dió, parmezán, szőlőmagolaj, olívaolaj. magnéiumos só.
Fermentált (savanyú) káposzta Kiszerelés: 195 gramm/ üveg Összetevők: káposzta, energerizált víz, tiszta só, bors, köménymag, babérlevél. Kiváló önmagában, köret helyettesítésére, vagy savanyúságként. Izletes rakott káposztát készíthetünk belőle, vagy bármely ételben, ahol az ecettel savanyított káposztát használnánk.
Fermentált káposzta répával, póréhagymával. Összetevők: káposzta, répa, póréhagyma, tiszta só, bors, köménymag, víz. Kiszerelés: 195 gramm/üveg A fermentálás (erjesztés) egy ősi savanyítási eljárás, melynek során a vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak a zöldségekben, sőt olyan formába kerülnek, hogy a szervezet könnyebben fel tudja szívni őket az emésztési folyamat során. Az erjesztés során jótékony tejsav baktériumok segítségével válik ízletessé és nagyon egészséges tartós étellé a friss zöldség.
Fermentált lilahagyma Kiszerelés: 195 gramm/ üveg Összetevök: lilahagyma, víz, tiszta só. ( A lilahagyma vegyszermentes gazdálkodásból származik) Remek kiegészítő sültek mellé, vagy akár egy rántotta felturbózására. Ínyencek salátájukat is szinesíthetik vele.
Fermentált szárzeller (angol zeller) Kiszerelés: 195 gramm/ üveg Összetevők: Bio szárzeller, víz, tiszta só (Ági). Mivel a szárzeller igen gazdag rostokban, így az emésztésre is rendkívül pozitívan hat. Egy apigenin nevű flavonoidban is bővelkedik, amely a bél mikroorganizmusaival lép kölcsönhatásba. Az általános egészség szempontjából pedig kulcsfontosságú, hogy a bélmikrobiom egészséges és változatos legyen. Ezek a bél-mikroorganizmusok az egészséges immunrendszert is segítenek fenntartani. Ezen kívül a zeller gazdag élelmirost-forrás is, amely sokféle betegségtől, különösen a krónikus betegségektől óvhat meg bennünket. Ilyen például a cukorbetegség, az elhízás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések. A zeller nemcsak magas rosttartalommal bír, de alacsony a glikémiás indexe, így hatékonyan szabályozza a vércukorszintet is. Nem mellesleg csökkenti a magas koleszterinszintet, amely szintén nagy probléma szokott lenni azoknál a személyeknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. A zeller pozitívumai közé sorolható még az is, hogy lúgosító hatással rendelkezik. A lúgosító hatással rendelkező táplálékok sok pozitívummal bírnak az egészségre nézve, például segítenek fenntartani az egészséges csonttömeget, illetve a környezeti stresszel szemben is megvédenek bennünket. A zeller kiváló polifenolforrás is, amely szintén semlegesíti a szervezetben a szabad gyököket. Ezek a vegyületek az életkorral összefüggő degeneratív betegségekkel szemben is védelmet jelenthetnek, mint amilyen a memóriavesztés vagy az Alzheimer-kór.
Fermentált uborka avagy a hamis kovászos uborka, gluténmentes! Összetevők: uborka, víz, tiszta só, kapor, mustármag. A fermentálás (erjesztés) egy ősi savanyítási eljárás, melynek során a vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak a zöldségekben, sőt olyan formába kerülnek, hogy a szervezet könnyebben fel tudja szívni őket az emésztési folyamat során. Az erjesztés során jótékony tejsav baktériumok segítségével válik ízletessé és nagyon egészséges tartós étellé a friss zöldség. Hűtőben tároljuk!
Gyömbér-kurkuma shot gyógynövényekkel (pitypang virág, turbolya), facélia mézzel. Összetevők: Bio gyömbér, Bio kurkuma, frissen facsart Bio narancslé, frissen facsart Bio citrom, facélia méz, tiszta energetizalt víz, chili, pitypang virág, turbolya levelek. Hűtve tároljuk! Fogyasztás előtt rázzuk fel! Javasolt adagolás: napi 20-50 ml Kiszerelés: 200 ml / üveg A gyömbér és kurkuma: Indiában már évszázadok óta alkalmazzák ezt a két gyógynövényt, mégpedig ételeik megfűszerezésére, megízesítésére. Mindkettő – de főleg a gyömbér – kissé csípős ízvilággal rendelkezik, de nagyon egészséges is. A gyömbér és a kurkuma is tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében vesznek részt aktívan. A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, ami aztán lehetővé teszi a krónikus betegségek kialakulását is. Az ízületi gyulladás egy nagyon kellemetlen betegség, hiszen nemcsak fájdalmat okoz, de a mozgás tartományát is beszűkíti. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér kúraszerű fogyasztása – legalább három hónapig szükséges egyhuzamban fogyasztani – nagymértékben csökkenti a fájdalmat, egyes esetekben meg is szüntetheti azt. A kurkumával ebben az esetben is rendkívül jó párost alkot a gyömbér. Ez a két gyógynövény segíthet megakadályozni az anyagcsere-betegség, vagyis a metabolikus szindróma kialakulását, de előnyös lehet, ha az érelmeszesedést szeretnénk elkerülni. A két gyógynövény a cukorbetegség és az az Alzheimer-kór kialakulásától is megvédhet bennünket.
Kézműves eperszörp 500 ml Összetevők: eper, cukor, bio citromlé. 100% eper! víz hozzáadása nélkül készült. A gyümölcs vegyszermentes gazdálkodásból származik. Tartósítószer nélkül, szárazdunsztolással készült. Ezért kérlek felbontás után tárold hűtőben. Limitált mennyiségben.